Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Galerie

HIM

Více

Recenze

BOMBINO - Nomad

BOMBINO - Nomad

2013 Nonesuch Records

čas: 40:17
země původu: Republika Niger
styl: blues/world music

Čas od času narazí člověk na desku, která by se mu podle všech myslitelných parametrů neměla líbit, ale přesto ho spolkne jako tekutý písek. Zatím posledním takovým dravým překvapením je deska "Nomad". Z dřevěné chatrče si vyběhne nenápadný pouštní hejsek s kytarou a posadí na prdel všechno, co je v širém okolí schopné sedu. Nemám rád blues a nemám rád samoúčelné kytarové exhibice, vedoucí maximálně tak od jednoho řádku notového zápisu k druhému. Tenhle chlapík s uměleckým jménem připomínajícím italského pornoherce nebo béčkový cirkus ale pojal svou hru jinak. Každý nový tón jako by posílal světu pro radost.

BOMBINO je "pouštní kytarista" původem z Republiky Niger a patří zároveň k národu Tuaregů. Přesto si dovolím tvrdit, že může svým zhudebněním horkého hlasu pouště okouzlit naprosto kohokoli - bez ohledu na to, jestli dotyčný obvykle preferuje Tomáše Kočka nebo metalové MASTODON. Tak jako se jindy v podobných kytarových hrách ztrácím a po chvíli i nudím, baví mě na této písečné bouři každý tón a prohnutí strun. Je to asi zároveň poprvé, co se nahrávce vycházející z klasického blues podařilo někoho roztančit ("Azamane Tiliade"). BOMBINO na albu parádně využívá klasické kytarové postupy a rámuje je chytlavými africkými rytmy, aniž by přitom zněl jako nějaké zapařené etno ("Ahulakamine Hulan"). Já totiž etno zrovna moc nemusím. Stejně jako africké bubínky.

BOMBINO ale naštěstí využívá tradiční nástroje jen občas, a při poslechu jeho novinky proto nemusíte požírat kobylky v etno restauraci, ani balit cigára z velbloudího trusu. K téhle desce si prostě dáte chlazené pivo nebo nechlazenou whisky a vše, co k tomu "Nomad" přidá, je otevřená hvězdná obloha, prohřátý vzduch a štiplavá vůně pouště. Bezva, takové etno mi sedí. Zbytek už obstarají božské kytary, decentní bicí a tradiční pouštní zpěv. Výsledek zní chvílemi jako jízda po Route 66 ("Her Tenere"), jindy jako unavený kovboj na baru ("Imidiwan"), ale nejčastěji prostě jako blues v rytmu pouště ("Imuhar"). A když nám mistr vystřihne takovou hudební dokonalost, jako je úvodní kousek "Amidinine", mám chuť se přikrýt plachtou a stan na okraji pouště už nikdy neopustit. Přesně takovým písním dávám 11/10, protože v sobě mají všechno a to v té nejlepší formě.

Jasně, pro dokonalou desku bych vyhodil asi dvě meditační africké vsuvky, ale v konečném hodnocení je budu ignorovat. "Nomad" je totiž fantastická deska, která má ambici okouzlit zevnitř, a jednoznačně patří mezi nejlepší desky roku 2013.

sestava: Omara “Bombino” Moctar - zpěv, kytary, basa, Ibrahim Atchinguil Emoud - bicí, djembe, zpěv, Kildjate Moussa Albade - basa, calabash, zpěv, Kawissan Mohamed - kytara, zpěv a další
produkce: Dan Auerbach
odkaz: www.bombinomusic.com
tracklist
1. Amidinine
2. Ahulakamine Hulan
3. Azamane Tiliade
4. Imuhar
5. Niamey Jam
6. Adinat
7. Her Tenere
8. Imidiwan
9. Aman
10. Zigzan
11. Tamiditine

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

79 %

hodnotilo: 4


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Nejnovější diskuze

Avishai Cohen & Filharmonie Brno

Lenka Löfflerová anonym
06.12.15 | 19:31:00

RIVER

Mirek anonym
21.11.15 | 12:07:13

Dr. Dre - Compton

Ivoš Otcovský
18.10.15 | 20:43:29

Barbora Mochowa - Mávnutím křídel havraních

Jaroslav Burda
16.06.15 | 13:13:52

Barbora Mochowa - Mávnutím křídel havraních

Estragon anonym
16.06.15 | 11:30:55

Barbora Mochowa - Mávnutím křídel havraních

Cyberolas anonym
15.06.15 | 22:09:18

Barbora Mochowa - Mávnutím křídel havraních

Šárka Kindlová anonym
15.06.15 | 21:23:29

Mathias Grassow - Uttarakuru

Acerot anonym
31.01.15 | 11:02:09

Zajímavá "sluchátková" hudba roku...

Štěpán Šimek
15.01.15 | 09:27:18

Zajímavá "sluchátková" hudba roku...

Radek anonym
14.01.15 | 19:57:40

Více

Audio

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR - Godula

Běs
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube